نام: ساختمان موزهی شهر بروکسل Brussels City Museum
نام ثبت شده در میراث جهانی یونسکو:
گراند پلاس، بروکسل La Grand-Place, Brussels
(ساختمان موزهی شهر بروکسل بهعنوان بخشی از «گراند پلاس، بروکسل»، در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.)
گونه: فرهنگی
تاریخ ثبت: ۱۹۹۸
شمارهی ثبت: ۸۵۷
کشور: بلژیک
جایگاه: شهر بروکسل، منطقهی بروکسل
گستره: ۱/۴۸ هکتار (همهی گراند پلاس)
ساخت: ۱۵۳۴ تا ۱۵۳۶ میلادی (بازسازی: ۱۸۷۴ تا ۱۸۹۶)
معمار: ویکتور ژامر بلژیکی
شیوهی معماری: نئوگوتیک
ویژگی: ساختمان موزهی شهر بروکسل در شمال میدان «گراند پلاس» و روبروی ساختمان شهرداری بروکسل یا تالار شهر بروکسل جای گرفته است. این موزه به تاریخ و فرهنگ مردم شهر بروکسل و پیشرفتهای آن از آغاز پایهگذاری شهر تاکنون میپردازد.
موزهی شهر بروکسل جایگاه نگهداری و نمایش نزدیک به ۷۰۰۰ هزار نقاشی، پارچه، پردههای نگارین یا تاپستری، پوشاک، عکس، نقشه، مدلهای مینیاتوری، ظرفهای سفالی و... است. همچنین در این موزه تندیسها و نقشبرجستههای فراوانی همچون تندیسهای اصلی ساختمان شهرداری و تندیس اصلی «مانکن پیس» یا «پسرکی که ادرار میکند» نگهداری میشوند.
در سدهی شانزدهم «دوک برابانت» ساختمان موزه را روبروی تالار شهر ساخت تا قدرت خود را نشان دهد. این ساختمان در آغاز «خانهی دوک» نامیده میشد، ولی زمانی که «دوک برابانت» به پادشاهی اسپانیا رسید، به آن «خانهی شاه» گفته میشد. هرچند هیچ پادشاهی تاکنون در این خانه زندگی نکرده است. پس از بمباران شهر بروکسل در سال ۱۶۹۵، این ساختمان در سال ۱۶۹۷ بهدست «ژان کوزان» معمار بلژیکی بازسازی شد. همچنین این ساختمان میان سالهای ۱۸۷۴ تا ۱۸۹۶ به شیوهی «نئوگوتیک» دوباره بازسازی و نوسازی شد و از آن زمان تاکنون میزبان موزهی شهر بروکسل است.
گراند پلاس:
«گراند پلاس Grand-Place» در زبان فرانسوی یا «گروته مارکت Grote Markt» در زبان آلمانی، از زیباترین میدانهای اروپا بهشمار میرود. این میدان ۱۱۰ متر درازا و ۶۸ متر پهنا دارد و کف آن سنگفرش شده است. در پیرامون میدان «گراند پلاس» ساختمانهای تاریخی فراوانی همچون ساختمان شهرداری، ساختمان موزهی شهر، خانهی دوکهای برابانت، خانههای گراند پلاس و فروشگاههای بسیاری جای گرفتهاند.
نخستین بار و در سدهی سیزدهم سه بازار سرپوشیده در لبهی شمالی میدان گراند پلاس ساخته شد که فروشگاههای گوشت، نان و پارچه را در خود جای میداد. در سدهی چهاردهم ساختمان بزرگی برای بازار پارچه در لبهی جنوبی این میدان ساخته شد. پس از آن و در سدهی پانزدهم تالار شهر یا شهرداری شهر بروکسل در جنوب میدان ساخته شد.
در سدهی شانزدهم «دوک برابانت» ساختمانی روبروی تالار شهر ساخت تا قدرت خود را نشان دهد. این ساختمان در آغاز «خانهی دوک» و پس از آن «خانهی شاه» نامیده میشد. پس از ساخته شدن «خانهی شاه»، صنفهای بازرگانی شهر بروکسل بر آن شدند تا دفتر مرکزی خود را در پیرامون میدان برپا کنند. بدینسان میدان گراند پلاس کمکم پاگرفت و سپس یکی از برجستهترین بخشهای شهر بروکسل گردید.
در میان سالهای ۱۶۸۸ تا ۱۶۹۷، جنگی بهنام «جنگ نُه ساله» میان «لوئی چهاردهم» پادشاه فرانسه و «اتحاد آگسبورگ» درگرفت. اتحاد آگسبورگ دربرگیرندهی کشورهایی همچون هلند، انگلستان، اسکاتلند، امپراتوری مقدس روم و اسپانیا بود. در ۱۳ اوت ۱۶۹۵، ارتش فرانسه برای دور کردن اتحاد آگسبورگ، شهر بروکسل را به توپ بست و شهر و پیرامون آن را با خاک یکسان کرد. تنها بدنهی سنگی ساختمان شهرداری شهر بروکسل و چند بخش از ساختمانهای دیگر پابرجا ماندند. پس از بمباران شهر، میدان گراند پلاس در زمانی نزدیک به ۴ سال دوباره ساخته شد.
هر دو سال یکبار در ماه اوت جشنوارهای بهنام «فرش گل» در میدان گراند پلاس برگزار میشود. در این جشنواره فرشی بزرگ با بیش از ۵۰۰۰۰۰ گل رنگارنگ ساخته میشود که ۷۵ متر درازا و ۲۴ متر پهنا دارد.
نمای هوایی میدان گراند پلاس - نگارهی ۱: -
میدان گراند پلاس - نگارهی ۲: -
نمای بیرونی ساختمان موزه - نگارهی ۳: Erminio Modesti
نمای بیرونی ساختمان موزه - نگارهی ۴: Stephen Clarkson
ساختمان موزه و فرش گل - نگارهی ۵: Apwinter
بخشهایی از نمای بیرونی - نگارهی ۶: Gaston Batistini
بخشهایی از نمای بیرونی - نگارهی ۷: Andrew Hardy
بخشهایی از نمای بیرونی - نگارهی ۸: Jeremy Seto
بخشهایی از نمای بیرونی - نگارهی ۹: Els Herten
بخشهایی از نمای بیرونی - نگارهی ۱۰: Dennis Jarvis
بخشی از تالار پردههای نگارین - نگارهی ۱۱: KotomiCreations
بخشی از تالار ظرفهای تاریخی - نگارهی ۱۲: KotomiCreations
ظرفهای سرامیکی - نگارهی ۱۳: Marc Hagen
ساعت و آینهی سدهی نوزدهمی - نگارهی ۱۴: Trougnouf (Benoit Brummer)
چند تندیس کوچک - نگارهی ۱۵: KotomiCreations
چند تندیس کوچک - نگارهی ۱۶: Marc Hagen
محراب چوبی برجستهکاری شده - نگارهی ۱۷: KotomiCreations
محراب چوبی نقاشی شده - نگارهی ۱۸: Jijuc
محراب چوبی برجستهکاری شدهی سالوس - نگارهی ۱۹: Jijuc
بخشی از محراب چوبی سالوس - نگارهی ۲۰: Jijuc
بنمایگان: wikipedia - wikipedia
گردآوری: فرتورچین