نام: ساختمان شهرداری بروکسل Brussels Town Hall
نام ثبت شده در میراث جهانی یونسکو:
گراند پلاس، بروکسل La Grand-Place, Brussels
(ساختمان شهرداری بروکسل بهعنوان بخشی از «گراند پلاس، بروکسل»، در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.)
گونه: فرهنگی
تاریخ ثبت: ۱۹۹۸
شمارهی ثبت: ۸۵۷
کشور: بلژیک
جایگاه: شهر بروکسل، منطقهی بروکسل
گستره: ۱/۴۸ هکتار (همهی گراند پلاس)
ساخت: ۱۴۰۱ تا ۱۴۵۵ میلادی
معمار: ژاکوب ون تینن، ژان بورنوا، گیوم دو ووژِل، جی. واندر بروک، یان ون رویسبروک و کورنِی ون نِروِن
شیوهی معماری: گوتیک
ویژگی: ساختمان شهرداری بروکسل یا تالار شهر بروکسل، در جنوب میدان «گراند پلاس» و روبروی ساختمان موزهی شهر بروکسل جای گرفته است. این ساختمان از دیدگاه بزرگی، شکوه معماری و زیباییهای نمای آن، از برجستهترین تالارهای شهری جهان بهشمار میرود. نمای ساختمان شهرداری دربرگیرندهی تندیسهای بزرگ و کوچک است. این تندیسها از آنِ دوکها و دوشسهای بارابانت، شوالیهها، قدیسها و تمثیلهاست.
برج ساختمان شهرداری بروکسل ۹۶ متر بلندا دارد و در نوک آن تندیس زرین ۵ متری جای گرفته است. ای تندیس از آنِ «سنت مایکل» یا «سنت میشل»، پشتیبان و نگهبان شهر بروکسل است و بهدست «میشل دو مارتین ون رود» ساخته شده است. کهنترین بخش ساختمان شهرداری، بال شرقی آن است. این بال میان سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۲۱ ساخته شد. پس از چند سال و نیاز به جای بیشتر در ساختمان، بال غربی نیز به ساختمان افزوده شد.
در حیاط ساختمان شهرداری بروکسل دو فواره به همراه چند تندیس جای گرفتهاند. این دو فواره در سال ۱۷۱۵ بهدست «پیر دنی پلومیر» تندیسگر بلژیکی ساخته شدهاند. تندیس پیرمردی که به سوی راست خوابیده است، نماد رودخانهی «اسخلده» و پیرمردی که به سوی چپ خوابیده است، نماد رودخانهی «موز» یا «میوز» است. این دو رودخانه در کشورهای فرانسه، بلژیک و هلند روان هستند.
گراند پلاس:
«گراند پلاس Grand-Place» در زبان فرانسوی یا «گروته مارکت Grote Markt» در زبان آلمانی، از زیباترین میدانهای اروپا بهشمار میرود. این میدان ۱۱۰ متر درازا و ۶۸ متر پهنا دارد و کف آن سنگفرش شده است. در پیرامون میدان «گراند پلاس» ساختمانهای تاریخی فراوانی همچون ساختمان شهرداری، ساختمان موزهی شهر، خانهی دوکهای برابانت، خانههای گراند پلاس و فروشگاههای بسیاری جای گرفتهاند.
نخستین بار و در سدهی سیزدهم سه بازار سرپوشیده در لبهی شمالی میدان گراند پلاس ساخته شد که فروشگاههای گوشت، نان و پارچه را در خود جای میداد. در سدهی چهاردهم ساختمان بزرگی برای بازار پارچه در لبهی جنوبی این میدان ساخته شد. پس از آن و در سدهی پانزدهم تالار شهر یا شهرداری شهر بروکسل در جنوب میدان ساخته شد.
در سدهی شانزدهم «دوک برابانت» ساختمانی روبروی تالار شهر ساخت تا قدرت خود را نشان دهد. این ساختمان در آغاز «خانهی دوک» و پس از آن «خانهی شاه» نامیده میشد. پس از ساخته شدن «خانهی شاه»، صنفهای بازرگانی شهر بروکسل بر آن شدند تا دفتر مرکزی خود را در پیرامون میدان برپا کنند. بدینسان میدان گراند پلاس کمکم پاگرفت و سپس یکی از برجستهترین بخشهای شهر بروکسل گردید.
در میان سالهای ۱۶۸۸ تا ۱۶۹۷، جنگی بهنام «جنگ نُه ساله» میان «لوئی چهاردهم» پادشاه فرانسه و «اتحاد آگسبورگ» درگرفت. اتحاد آگسبورگ دربرگیرندهی کشورهایی همچون هلند، انگلستان، اسکاتلند، امپراتوری مقدس روم و اسپانیا بود. در ۱۳ اوت ۱۶۹۵، ارتش فرانسه برای دور کردن اتحاد آگسبورگ، شهر بروکسل را به توپ بست و شهر و پیرامون آن را با خاک یکسان کرد. تنها بدنهی سنگی ساختمان شهرداری شهر بروکسل و چند بخش از ساختمانهای دیگر پابرجا ماندند. پس از بمباران شهر، میدان گراند پلاس در زمانی نزدیک به ۴ سال دوباره ساخته شد.
هر دو سال یکبار در ماه اوت جشنوارهای بهنام «فرش گل» در میدان گراند پلاس برگزار میشود. در این جشنواره فرشی بزرگ با بیش از ۵۰۰۰۰۰ گل رنگارنگ ساخته میشود که ۷۵ متر درازا و ۲۴ متر پهنا دارد.
نمای هوایی میدان گراند پلاس - نگارهی ۱: -
میدان گراند پلاس - نگارهی ۲: -
نمای بیرونی ساختمان شهرداری - نگارهی ۳: Willie Medina Santiago
برج و تندیس زرین ساختمان - نگارهی ۴: Jkozik - Johanjans
سردر ساختمان - نگارهی ۵: Stewie1980
بخشی از سردر ساختمان - نگارهی ۶: Yuri Rapoport
پلههای یکی از درهای ساختمان - نگارهی ۷: EmDee
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۸: Yuri Rapoport
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۹: LBM1948
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۱۰: Yuri Rapoport
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۱۱: Cassiano
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۱۲: Yuri Rapoport
تندیسهای نمای ساختمان - نگارهی ۱۳: Yuri Rapoport
از تندیسهای پتکانهی نمای ساختمان - نگارهی ۱۴: -
از تندیسهای پتکانهی نمای ساختمان - نگارهی ۱۵: EmDee
از تندیسهای پتکانهی نمای ساختمان - نگارهی ۱۶: EmDee
از تندیسهای پتکانهی نمای ساختمان - نگارهی ۱۷: EmDee
تندیس آبپران یا دهانهاژدر در نمای ساختمان - نگارهی ۱۸: NewYorkNostalgia
حیاط ساختمان شهرداری - نگارهی ۱۹: KoS
بخشی از سردر حیاط - نگارهی ۲۰: Yuri Rapoport
فوارهی نماد اسخلده در حیاط - نگارهی ۲۱: -
فوارهی نماد میوز در حیاط - نگارهی ۲۲: -
بخشهایی از تالار گوتیک - نگارهی ۲۳: Trougnouf (Benoit Brummer)
بخشهایی از تالار عروسی - نگارهی ۲۴: Own work
بخشهایی از تالار گالری شاهزاده - نگارهی ۲۵: Karmakolle
بنمایگان: wikipedia - wikipedia
گردآوری: فرتورچین