کینگ کمپ ژیلت، فروشندهای دورهگرد و مردی خیالباف بود. او به تمام شهرها سفر میکرد تا اجناسش را بفروشد، در حالی که رویای خلق جامعهی آرمانی را در سر میپروراند که عاری از فقر، جرم و جنایت و جنگ باشد. همچنین آرزوی ابداع وسیله یا راهی را داشت تا او را به شهرت و ثروت برساند. اما برای هیچ یک از اختراعاتش، نتوانست پولی بهدست آورد.
چیزی که زندگی ژیلت را عوض کرد، سر بطری نوشابه بود. ژیلت، فروشندهی ویلیام پینتر، مخترع سر بطری بود. پینتر به ژیلت گفت که کلید موفقیتش تولید محصولی بوده است که مشتریان پس از یکبار مصرف، آن را دور میانداختند و جدیدش را میخریدند.
ژیلت سالها وقت صرف کرد تا فهرستی از کالاهای یکبار مصرف را تهیه کند. یکروز صبح در سال ۱۸۹۵، تیغ ریش تراشیاش را برداشت تا صورتش را اصلاح کند. در آن دوران، تیغها لبهی فولادی کلفتی داشتند که آنها را باید مرتب به چرم میکشیدند تا تیز بمانند. تیغ ژیلت آنقدر کند شده بود که به چرم کشیدنش نیز فایدهای نداشت، باید آن را پیش چاقوتیزکن میبرد تا تیزش کند.
اینجا بود که فکر بکری به ذهنش رسید. ژیلت نخستین سالی که محصولش را به بازار عرضه کرد، ۵۱ تیغ و کمتر از ۲۰۰ لبهی تیغ فروخت. سال بعد، ۹۰ هزار تیغ و ۱۵ میلیون لبهی تیغ فروخت. ژیلت تا آخر عمرش، بیش از ۲۰ میلیون تیغ در سال فروخت.
چرا لبهی تیغی به نازکی کاغذ و آنقدر ارزان نسازیم تا بتوان پس از یکبار مصرف آن را دور انداخت؟ هشت سال طول کشید تا ژیلت به این فکر جامهی عمل بپوشاند اما تیغ ژیلتی که در سال ۱۹۰۳ به بازار آمد برای همیشه ریشتراشی را عوض کرد. همچنین راه را برای فرهنگ یکبار مصرف امروزی باز کرد که در نوع خود تحولی بود.
«آن را یافتم. ثروتمند شدیم.» این جملهای بود که ژیلت پس از آنکه فکر تیغ یکبار مصرف به ذهنش رسید، در نامهای به همسرش نوشت.
کینگ سی ژیلت در ۵ ژانویهی ۱۸۵۵ میلادی در آمریکا متولد شد و در نهم ژانویهی ۱۹۳۲ میلادی در سن ۷۷ سالگی در شهر لوس آنجلس آمریکا درگذشت.
نگاره: Falk, B. J. (Benjamin J.) (commons.wikimedia.org)
گردآوری: فرتورچین